Tuesday, May 1, 2007

Amerikai pedofil papok: tízezernél több molesztálási ügy

Több mint 10 600 gyermeket molesztáltak pedofil papok 1950 óta az Egyesült Államokban az amerikai katolikus püspöki kar által rendelt megrendelt két tanulmány szerint.
A két éven át készült felmérések, amelyekbõl a The New York Times pénteki száma idézett, megállapították, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekben a katolikus papok négy százaléka vétkes.

Különösen súlyos volt a helyzet az 1970-ben felszentelt generációval, amelynek tagjai közül 10 százalékot gyanúsítottak pedofil erõszakkal. Összesen 4392 pap szerepel a vétkesek listáján, de ez a szám valószínûleg jóval nagyobb, mert az adatokat a püspöki jelentések alapján állították össze.

A két tanulmányt a New York-i Joy Jay bûnüldözési kollégium, illetve neves katolikus jogászokból, bírókból, üzletemberekbõl és egyházi személyekbõl álló országos bizottság készítette. Ez utóbbi 85 püspökkel és bíborossal, vatikáni vezetõkkel, valamint néhány áldozattal készült interjúkat használt fel. A jelentés egyházi reformokra tesz ajánlást, de hangsúlyozza: a probléma megoldását nem az olyan egyházi doktrínák megváltoztatása jelenti, mint például a papi cölibátus.

Leleplezõ feltételek egy ortodox püspökrõl

Kénytelen volt bûnösnek vallani magát szexuális zaklatásban egy amerikai ortodox püspök, akinek akár egy év börtönnel is büntethetõ tettét egy játékbarlang biztonsági kamerája rögzítette.

Demetri Khoury, a nyolc amerikai államra és a kanadai Ontario tartományra kiterjedõ Antiochiai Ortodox Keresztény Egyházmegye püspöke ittas állapotban egy nõ mellét fogdosta a Turtle Creek nevû kaszinóban Michigan államban.

Az egyházi méltóság saját bevallása szerint nem emlékezett a tavaly júliusban elkövetett tettre. - Az alapján azonban, amit a videofelvételen láttam, elismerem bûnösségemet - mondta az 55 éves püspök, aki azzal magyarázta egyházi személyhez méltatlan viselkedését, hogy gyógyszer és alkohol hatása alatt állt. Korábban alkoholelvonó kúrán vett részt Minnesotában.

Khouryt - akit egyháza eltiltott a prédikálásoktól és egyházi szertartások bemutatásától - akár egy év szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság április 16-án.

No comments: