Tuesday, May 1, 2007

A pedofil papok áldozatai súlyosabb büntetést követelnek

A papok általi szexuális zaklatást elszenvedett áldozatok kérték szombaton a mexikói törvényhozókat, hogy minősítsék súlyos bűntettnek a pedofíliát.

Számos áldozat és szemtanú vett részt szombaton a "Pedofília: egy függőben lévő ügy" elnevezésű fórumon a mexikói képviselőházban. A résztvevők között volt José Antonio Pérez, aki a Krisztus Légionárusai katolikus szerzetesközösség papnövendékeként zaklatást szenvedett el a kongregáció alapítójától, Marcial Maciel atyától.

A fórumon felszólalt Joaquín Aguilar, az áldozatok egyike, aki tavaly azzal vádolt két bíborost az Egyesült Államokban, hogy szemet hunytak pedofil papok cselekedetei felett. Aguilar felkérte a törvényhozókat, hogy szigorú és hatásos jogszabályokat hozzanak, amelyek politikai és vallási hierarchiáktól függetlenül mindenkire vonatkoznak, az emberi jogok megfelelő védelme érdekében.

A találkozón a téma szakértőin kívül Mexikó egykori egyházi személyei és politikusok is részt vettek, köztük Maricela Contreras, a Demokratikus Forradalom pártjának képviselője, aki elmondta, hogy szorgalmazza egy különleges bizottság felállítását, amely kivizsgálná és nyomon követné a pedofíliával kapcsolatos eseteket. A képviselő asszony szerint hivatalos felmérések szerint az 1993-2004-es periódusban csak 750 feljelentés érkezett kiskorúakkal elkövetett szexuális zaklatásról, s közülük harmincat papok követtek el.

No comments: