Tuesday, May 1, 2007

Átnevelik a pedofil papokat Nagy-Britanniában!

Szegények! mint a kisgyerekeket! Ugy látszik nehéz leszokni a gyerekek molesztálásáról.

Nagy-Britanniában a katolikus és az anglikán egyház elítélt pedofil papjait rehabilitációs központokban fogják kezeltetni szabadulásuk után. Az e célból létrehozandó otthonok minden költségét a két egyház viseli.

A nagy-britanniai egyházak azokra a szemrehányásokra reagálnak ezzel az intézkedéssel, amelyek szerint nem néznek szembe eléggé elszántan egyes papjaik pedofil bűncselekményeinek problémájával.

Az utóbbi öt évben számos pedofil botrány rázkódtatta meg Nagy-Britanniában mind a katolikus, mind pedig az anglikán egyházat. Jelenleg több mint ötven felszentelt pap, illetve világi alkalmazott van letartóztatásban gyerekek elleni szexuális bűncselekmények miatt.

Keserű szemrehányások sokasága érte a két egyház vezetőit amiatt, hogy állítólag "csak fél szívvel" lépnek fel az egyházon belül felbukkanó pedofil jelenségek ellen. Személy szerint is támadták a sajtóban Cormac Murphy-O´Connor bíborost, Anglia és Wales katolikus egyházának fejét, mert állítólag elmulasztotta megtenni a megfelelő lépéseket egy ilyen ügyben vétkes pap ellen. Ez az állítólagos mulasztás még akkor történt a vádak szerint, amikor Murphy-O´Connor Arundel püspöke volt, és hivatali kötelessége lett volna az alárendeltségébe tartozó pap elleni eljárás elindítása.

A Kathpress szerint az ilyen bűncselekmények áldozatai, illetve az áldozatok hozzátartozói nem találják kielégítőnek a rehabilitációs központok létrehozását. Szorgalmazzák egyebek között egy olyan központ létrehozását is, amely az áldozatok gondozásával foglalkozna. Követelik, hogy a két egyház vállalja magára egy ilyen központ költségeit is.



Népszabadság

No comments: