Tuesday, May 1, 2007

Pedofil pap bukott le Olaszországban

Kiskorúak ellen elkövetett súlyos szexuális visszaélésekért tartóztattak le egy katolikus papot Olaszországban. További két lelkészt pedig őrizetbe vettek. Az üggyel kapcsolatosan hivatalosan még semmiféle tájékoztatást nem adtak, de a kiszivárgott információk szerint a nyomozás eredménye Marco Agostinihez vezetett, aki 1993 óta több ízben is olyan fiatalkorúak ellen követett el szexuális visszaéléseket, akikkel papi munkája során került kapcsolatba.

Több száz visszaélésről van szó, 10 és 16 év közötti fiatal feljelentők vallomásai alapján, akik Marco tiszteletes énekkarába jártak. „Azért csak most mondtuk el, mert korábban kicsik voltunk, és szégyelltük magunkat." - vallják a fiatalok. A tanuvallomásokból a papot elbűvölő, intelligens, energikus személynek ismerhetjük meg, aki sok embert tud maga köré gyűjteni.

Az áldozatok elmesélték, hogy sohasem erővel vette rá őket, hogy elszenvedői legyenek szexuális aberrációjának, hanem fokozatosan csábította el őket, és pszichológiai kényszert gyakorolt. Annyira, hogy amikor néhány fiúnak sikerült megtörnie a hallgatást, a pap meggyőzte őket, hogy vonják vissza vallomásaikat.

A nyomozás 2004-ben indult meg egy 23 éves fiatalember bejelentése nyomán. Az áldozat elmesélte, hogy 12-13 éves kora óta szenved el zaklatást a pap részéről, és több nevet is említett, akik ugyanígy jártak. A nyomozók kihallgatták a tanúkat, és így mintegy 20 áldozat került a látókörükbe. A pap furcsa viselkedéséről az egyházi méltóságok már 2002 óta tudomást szereztek, el is indítottak ellene egy belső vizsgálatot.

Tetthely PomeziábanDon Marco letartóztatásának híre megdöbbenést és félelmet keltett Pomezia-ban. A templom előtt tömeg gyűlt össze, a lakosság feszült, mérges és meglepett volt egyszerre, hiszen a három katolikus papot mindenki ismerte a faluban. Ugyanezek a lakosok „rágalom"-nak nevezték az első híreket don Marco visszaéléseiről, és az ellene folyó vizsgálatokról, néhány esetben még maguk a fiatal áldozatok is nyilvános védelmükbe vették őt. A nyomozók lefoglalták a sekrestyében lévő számítógépet és rengeteg papíralapú dokumentumot, melyet „a nyomozás szempontjából nagyon hasznosnak" ítéltek.

hetek.hu

No comments: